Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава не само

...
Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава не само
Коментари Харесай

Цацата се смалява, шопската салата поскъпва: С колко ще се оскъпи вечерята в ресторанта?

Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава освен всеки българин, само че и туристите, пристигнали на посещаване у нас. Според учените се вижда намаляване на размера на рибата в Черно море - и най-вече за по-малките типове, като цацата, която е неизменна част от менюто през летните месеци. Но в него освен за българина, само че и за гостите от чужбина, несъмнено надвива един различен специалитет и това е обичайна шопска салата. Заради скока в цената на зеленчуците обаче се чака тя да нарастне.

Екип на NOVA ревизира по какъв начин ще се отрази по-малката цаца и по-скъпата шопска салата за туризма. 

През последните години учените от Института по океанология виждат смяна в размера на някои от черноморските риби. " Има значително понижаване на междинните самостоятелни размери при трицоната така наречен цаца. При барбунята също се следи много всеобщо появяване на по-дребни екземпляри ", съобщи доцент Виолин Райков, Институт по океанология към Българска академия на науките. 

А това си има научно пояснение. " Наистина се вижда през последните десетина години една смяна в температурата на водата - средногодишната температура в посока покачване.

Риболовът също е много мощен фактор, който въздейства върху популациите на рибите. И всички тези фактори - естествени и провокирани от индивида, въздействат върху темпа на растежа на рибата ", твърди доцент Райков. 

Ще направи ли обаче усещане по-малкия размер на цацата на туристите? " По-скоро бих подчертал върху пресните артикули, върху прясната риба, преди малко уловената. Това е доста по-важно. Дали е дребна, дали е едра... Това съгласно мен не е чак толкоз значимо ", посочва Павлин Косев, председател на ВАХР.

В лятното меню на туристите обаче несъмнено надвива един различен специалитет и това е обичайна шопска салата. А за разлика от традициите, които се резервират - цените порастват.

С повишаването на българските домати и краставици се чака и цената на шопската салата да тръгне нагоре. Но ще се отрази ли това на туризма?

" Трудно е да се каже с какъв брой тъкмо и дали ще нарастне. Защото имаме различни техники - вероятно може леко грамажът да се понижи. Използваме тези похвати, с цел да може да не пипаме крайната цена за клиентите ", твърди Косев. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР